25 april Lezing over architect Hubert-Jan Henket bij de Gorsselse Kunstkring door Jet Nijssen

In 2013 openden maar liefst drie musea van zijn hand hun deuren: Museum De Fundatie in Zwolle, het Fries Museum in Leeuwarden en het Stedelijk Museum in Den Bosch.

Architect Hubert-Jan Henket (1940) was o.a. betrokken bij het Singer Museum in Laren, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Teylers Museum in Haarlem. Deze ‘museumarchitect’ weet als geen ander op ingetogen wijze oud met nieuw te verbinden. Bij Henket geen conceptuele, manifestachtige architectuur, maar een klassiek-moderne vormentaal, zoals de recent ontworpen centrale bibliotheek in Deventer. Gezien deze reputatie is ‘het ei’ van Museum De Fundatie een spectaculaire uitzondering.

Hoe heeft deze architect zo’n belangrijke positie weten te veroveren in de Nederlandse architectuurpraktijk? Architectuurhistorica Jet Nijssen licht een tipje van de sluier op.

Hubert-Jan Henket studeerde in 1969 cum laude af bij Aldo van Eyck aan de afdeling Bouwkunde van de Technische Hogeschool Delft. In 1976 begon hij zijn eigen architectenbureau in Nederland. Intussen was hij ook betrokken bij architectuuronderwijs in Londen en was wetenschappelijk hoofd Renovatietechniek aan de T.H. Delft. Tevens was hij voorzitter van verschillende studie commissies van de Stichting Bouwresearch en lid van de Rijkscommissie voor Monumenten. In 2005 droeg hij zijn architectenbureau over aan de huidige directie maar was onlangs nog betrokken bij de renovatie van Paleis Huis ten Bosch. In mei 2013 publiceerde Hubert-Jan zijn boek ‘Waar Nieuw en Oud elkaar raken’, een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur.

De lezing begint om 20.00 uur. De zaal Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel is om 19.30 uur open. Belangstellende niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10,-

Voor meer informatie zie www.gorsselsekunstkring.nl , www.jetnijssen.nl en www.biermanhenket.nl

Hubert Jan Henket