Lezing 24 januari ‘Hoe kunstwerken te plaatsen in de tentoonstellingsruimte’

Ynte Alkema laat het publiek achter de schermen meekijken bij de Gorsselse Kunstkring op donderdag 24 januari met zijn lezing getiteld ‘wordt verwacht’.
Het accent bij deze lezing ligt niet op de keuze van kunstwerken, maar hoe deze kunst in de tentoonstellingsruimte wordt geplaatst.

Op het moment dat een tentoonstelling opent en de eerste bezoekers deze tentoonstelling bekijken, is voor de organisatoren een spannende tijd voorbij.
De bezoeker houdt zich daar uiteraard niet mee bezig. Sterker, deze heeft meestal geen idee hoeveel voorbereiding er nodig is om tot een tentoonstelling te komen.
Kunst moet zo attractief mogelijk tentoongesteld worden. Zo kan het kunstwerk bijvoorbeeld solitair op een podium of wellicht met meer kunstwerken in een vitrine. Hoe groot moet dat dan zijn, welke vorm, van welk materiaal, welke kleur, hoe uitgelicht?
Het proces van het tot stand komen van een museaal project wordt door Ynte uit de doeken gedaan aan de hand van voorbeelden van diverse projecten van verschillende grootte en complexheid.

In 2010 richtte Ynte het ATELIER Alkema op dat vestigingen heeft in Amsterdam en Neede (GLD). Het bureau richt zich op tentoonstellingsontwerpen en interieurprojecten. Afwisselend is Ynte de ontwerper, de projectmanager of beide. Gelukkig beschikt ATELIER Alkema over een professioneel netwerk van lichtontwerpers, grafisch vormgevers, kunstenaars, scenaristen en multimedia designers. Zo komt hij tot een totaalconcept.
Onlangs nog heeft bureau Atelier Alkema de overzichtstentoonstelling verzorgd in Museum More voor het werk van Jan Polet. Zij verzorgden ook de vitrine en het winkelontwerp voor de vaste presentatie in Kasteel Ruurlo. Voor het metrostation Rokin – Noord/Zuidlijn Amsterdam begeleidden zij de projectcoördinatie tussen betrokken partijen. Dit zijn maar enkele voorbeelden.
Na deze lezing kijkt u bij een tentoonstelling vast naar meer dan Kunst alleen.

De lezing zal plaatsvinden op donderdag 24 januari 2019 in de Residentie de Roskam achter restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10,-.
Voor meer informatie: , www.gorsselsekunstkring.nl en www.atelieralkema.nl

foto Museum More