Benjamin Rous, archeoloog en auteur

datum: Donderdag, 18 januari 2024 (attentie! gewijzigde datum)
aanvang: 19.30 uur
zaal open: 19.00 uur

Het verborgen leven van kunst

Soms lijkt het alsof kunstwerken er altijd al zijn geweest en er altijd zullen zijn. Niets is minder waar: kunst verandert onherroepelijk en dat wat we nu zien is niet meer wat het ooit is geweest. Doorgaans kijken we alleen naar wat zich op dat moment aan ons openbaart, maar we kunnen er niet van op aan dat dat ook het hele verhaal is. Om een kunstwerk echt te begrijpen moeten we proberen het volledige verhaal achter het object te reconstrueren. We moeten voorbij het zichtbare oppervlak gaan om inzicht te krijgen in het verborgen leven van kunst. De afgelopen decennia hebben onderzoekers talloze methoden ontwikkeld om kunstwerken laag voor laag af te pellen, van het heden terug naar de oorsprong.

Tijdens deze lezing wordt u meegenomen op een fascinerende reis door die verschillende lagen van kunst. Het laat zien wat we niet direct kunnen zien en laat ons met een frisse blik naar bekende beelden kijken.

Benjamin Rous (1979) studeerde Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel coördineert hij bij het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) onderzoeks-programma’s waarin erfgoed experts werken aan innovatieve manieren om kunst te bestuderen, te presenteren en te behouden. Eerder schreef hij het boek ‘Opera. Een geschiedenis in 27 sleutelwerken’.