Excursie De Pont en Spoorzone Tilburg

datum: zaterdag, 7 oktober 2023 (alleen voor leden)
locatie: De Pont en Spoorzone Tilburg

Beeldende kunst en architectuur

Op zaterdag, 7 oktober organiseert de werkgroep Excursies van de GKK voor haar leden een excursie naar Museum De Pont in Tilburg met aansluitend een wandeling onder leiding van een stadsgids door de spoorzone.

De Pont is een onafhankelijk museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Benthem Crouwel Architecten transformeerde het industriegebouw met het karakteristieke zaagtand dak in een uitzonderlijke expositieruimte met veel daglicht. De afwisseling van kunstwerken in de grote open ruimte en de intieme ‘wolhokken’ bieden bezoekers een unieke ervaring. Naast de vaste collectie zijn op 7 oktober in De Pont twee tentoonstellingen te zien van:

  • Stan Douglas: met beeld én geluid neemt zijn kunst de nieuwe vleugel van het museum over. Eén van de werken werd in 2020 gepresenteerd op de Biënnale in Venetië; en
  • Thomas Schütte voert zijn drie architectuurmodellen, de legendarische ‘Westkunst’-tentoonstelling (1981) voor het eerst op ware grootte uit. De Pont toont ‘Schiff, Bühne en Kiste’ uit de collectie in de grote zaal van de voormalige wolspinnerij.

In de middag krijgen we een rondleiding in De Spoorzone, een uniek voorbeeld van behoud van industrieel erfgoed. Het gaat om het terrein en de gebouwen van de voormalige Hoofdwerkplaats van de NS die een herbestemming hebben gekregen. Zo is de voormalige LocHal getransformeerd tot Bibliotheek van Tilburg (winnaar Publieksprijs branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus).

error: Content is protected !!