Art Nouveau architectuur wandeling Apeldoorn

datum: donderdag, 25 juli 2024 (alleen voor leden)
locatie: centrum Apeldoorn

Art Nouveau / Art Deco architectuur

Op donderdag, 25 juli 2024 organiseert de werkgroep Excursies van de GKK een Art Nouveau / Art Deco stadswandeling in Apeldoorn onder leiding van Monique Hafkamp.

Apeldoorn presenteert zich als stad in het groen vanwege de aanwezigheid van diverse stadsparken en niet te vergeten de tuin en het park rond Paleis Het Loo. In dat groen is ruimte voor architectuur uit diverse periodes, zoals uit het begin van de 20e eeuw. Het was de tijd dat Apeldoorn langzaamaan veranderde van dorp in stad. Er verrezen winkels en villa’s in de nieuwe stijl Art Nouveau, gekenmerkt door asymmetrische gevels en het gebruik van gestileerde ornamenten op tegeltableaus.

Bovendien was in die periode de familie Wegerif werkzaam. Aannemer, architect en ontwerper Chris Wegerif had belangstelling voor de opvattingen van de Arts & Crafts beweging, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Art Nouveau en Jugendstil. Het huis van Wegerif en zijn vrouw Agathe was een ontmoetingspunt voor diverse kunstenaars, waaronder Thorn Prikker en Pieter Puijpe, voor wie Wegerif een woonhuis ontwierp.

Samen met drs. Monique Hafkamp gaan we op zoek naar kenmerken van de nieuwe stijl. Soms zijn ze enigszins verstopt, maar dat maakt het des te fascinerender. Wandel je mee?