GKK-Café Wim Maas

Architect

datum: 12 maart 2024
tijd: 16:00 – 17:30 uur
locatie: Eetcafé De Hoek, Joppelaan 5 in Gorssel

Iedere maand organiseert de GKK het Gorssels Kunstcafé in Eetcafé De Hoek in Gorssel. Op 12 maart is Wim Maas van Maas Architecten te gast in het GKK-café. Moderator Bartho Plaat gaat met hem in gesprek.

Wim Maas over architectuur en beeldende kunst: ‘Architectuur en beeldende kunst kunnen beide vormen van creatieve expressie zijn, maar ze hebben toch hun eigen unieke kenmerken en doelen. Het is zeker waar dat architectuur en beeldende kunst elkaar kunnen aanvullen en in elkaar kunnen overvloeien. Hoewel beide disciplines de materie gebruiken om vorm te geven, ligt de focus en het doel ervan anders. Een centraal aspect dat ik zal benadrukken, is het dienende karakter van de architectuur in tegenstelling tot de meer vrije expressie van beeldende kunst.

Architectuur is van oudsher een dienende discipline geweest, waarbij het ontwerpproces gericht is op het voldoen aan functionele behoeften en het creëren van leefbare ruimtes. In de architectuur moet rekening worden gehouden met diverse factoren, zoals bouwvoorschriften, budgetten, functies en bouwtechnieken. Dit vereist een meer praktische en pragmatische benadering. Is het misschien niet juist deze combinatie van pragmatische en creatieve expressie die ervoor zorgt dat ontwerpen soms ook een diepere betekenis en esthetische waarde kunnen krijgen?’

Voor het Gorssels Kunstcafé zijn niet alleen leden van de Gorsselse Kunstkring uitgenodigd; iedereen is welkom in Eetcafé De Hoek. De bijeenkomst begint om 16.00 uur en de toegang is kosteloos, hoewel een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en bestaat de optie om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen, op eigen kosten.