Musea Zutphen

Hete Vuren

20 januari 2024 tot en met 12 mei 2024

Hete Vuren is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet.

Elk thema van deze reeks – aarde, water, lucht, vuur – is gekoppeld aan een vraag naar onze identiteit als land en volk en als individu. In Hete Vuren worden met schilderijen en voorwerpen drie vurige verhalen verteld over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. De focus ligt op de sociale  dimensie van de Nederlandse identiteit. Hebben we het nog wel gezellig met elkaar? Of vechten we elkaar de tent uit? Waar zit het vuur in onze samenleving?

Voor de hand liggend is de associatie met gezelligheid, Nederland staat erom bekend. Maar vuur heeft ook een scheppende en vernietigende kracht. Ambachtelijk vuur in werkplaatsen, fabrieken en in de mens zelf, is een sterke motor voor vernieuwing en creativiteit. Vuur is de bron van alle beschaving, maar kan deze ook vernietigen en nieuwe mogelijkheden scheppen.

Er zit muziek in Hete Vuren, want speciaal voor deze tentoonstelling schreef singer-songwriter Marise den Bakker (Steenderen, 2001) een aantal songs, die bij de schilderijen van haar keuze zijn te beluisteren.

Bekijk ook de website van het project Schatten uit het Rijks.

Musea Zutphen Zutphen