Vanwege de corona-maatregelen zijn onze activiteiten afgelast. De aangekondigde lezingen zijn dus onder voorbehoud.

Lezingen

Van september tot april organiseren we maandelijks een presentatie door een deskundige op het terrein van kunst en cultuur. Leden hebben vrije toegang, belangstellenden betalen 10 euro.

De lezingen vinden plaats in Residentie de Roskam, Hoofdstraat 26 in Gorssel (zaal van Loetje)

maandag 8 maart 2021
Frederike Upmeijer, kunsthistoricaDe grote meesters van de Italiaanse Renaissance

De Grote Meesters van de Italiaanse Renaissance, Da Vinci, Michelangelo en Rafael. Een aankomende tentoonstelling in de Hermitage aan de Amstel zal over Italiaanse Meesters gaan. In navolging van de Hollandse Meesters zullen grote namen van de Italiaanse kunstgeschiedenis te zien zijn. De drie grootste namen van de Renaissance kunst zullen belicht worden in een lezing van Frederike Upmeijer. Da Vinci die vooral een uitvinder, vernieuwer was, Michelangelo als Uomo Universalis, naast schilder, ook beeldhouwer, architect en dichter en Rafael als geliefde schilder van Hertogelijke hoven en het Pauselijke hof. Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is als freelancer werkzaam voor o.a. de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, the School of Life en ze begeleidt reeds jaren kunst- en cultuurreizen, die haar vooral in Europa, op land en ter zee, brengen.

woensdag 28 april 2021
Monica Rotgans, beeldend kunstenaar


Verf, het Gezicht van de Kunst

Zonder materie geen kunst, zonder pigment geen kleur, en zonder lijm geen verf. Wat is verf? Het blijft bijzonder dat we door verf, met een groep geselecteerde en georganiseerde kleuren, contact kunnen leggen met mensen en culturen die honderden of zelfs duizenden jaren terug gaan. Mooi om je te realiseren hoe vaak door schilders kleurencombinaties gekozen zijn om een verhaal te vertellen, en hoeveel paletten er sinds de prehistorie gevuld en weer schoongemaakt zijn.

Wat zijn de oudste verven en waarvan werden ze gemaakt. Hoe werd er mee gewerkt en wat zijn de verschillen met nu en toen? Hoe overleven kleuren en wanneer verdwijnen ze? Deze lezing laat je zien waar je naar kijkt. Naar het handwerk van de schilders, de keuze voor specifieke kleuren en het verhaal dat ermee verteld wordt. Deze lezing is een reis door de kleurrijke wereld van het schilderpalet, vanaf de prehistorie tot vandaag de dag. Hierna zul je met totaal andere ogen schilderkunst bekijken.

Voor meer info:

www.monicarotgans.nl   www.monicarotgans.nl/project7colours

Lezingen in Residentie de Roskam

Alle lezingen worden gehouden in de zaal achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 naast Museum MORE.

Niet-leden zijn welkom en betalen € 10,- per lezing.