Was te zien op video, exclusief voor GKK-leden.


Muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A., (1951) is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver(CANADA) academisch opgeleid als bioloog/botanicus en muziekhistoricus. Joop is de auteur van de 4-delige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms.

Klassieke muziek voor Vincent van Gogh

“Klankkleur en haar betekenis voor de schilder”

Wellicht dat Vincent van Gogh al in zijn jonge jaren met klassieke muziek in aanraking kwam, maar het merendeel van zijn ervaringen hiermee heeft hij – zoals blijkt uit zijn correspondentie met zijn broer Theo – in Frankrijk opgedaan.

In zijn brieven beschrijft de schilder talrijke indrukken van en door de muziek van componisten als Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz en Richard Wagner. Voor de muziek van laatstgenoemde had Vincent van Gogh een speciale, grote (!) belangstelling en bezocht hij met zijn broer een aantal concerten met werken van Wagner op het programma!

Hoewel we in zijn oeuvre van schilderijen slechts een beperkt aantal werken tegenkomen met directe links met muziek (bv. afbeeldingen van instrumenten en/of musici), toch blijkt dat klankkleur en emoties door of vanuit muziek een belangrijke rol spelen in hoe de schilder dat vanaf het pallet weergeeft!

Deze presentatie gaat nader in op verbindingen tussen, enerzijds, de muzikale indrukken die voor Vincent van Gogh ‘waarneembaar’ moeten zijn geweest in de klankwereld van verschillende componisten en, anderzijds, de wijze waarop de schilder deze dan in kleur en energie laat ‘vibreren’ op zijn doeken!

Mariska Doesburg

De lezing stond op het programma van november.


Mariska Doesburg (1985) is journaliste en kunsthistorica. Zij publiceert en vertelt over onder andere mediterrane archeologie, joods leven en cultuur en moderne kunst. U zult haar terug zien als museumdocent in het Rijksmuseum, maar ook als rondleider voor onder andere The European Fine Art Fair (TEFAF), de Vrije Academie en ArtZuid. Vijf jaar geleden tijdens Art Zuid kwam zij voor het eerst in aanraking met de sculpturen van Jaume Plensa en was op slag betoverd door de schoonheid, sereniteit en stilte die zijn beelden uitstralen.

Jaume Plensa

Catalaanse beeldhouwermaandag 8 maart 2021 afgelast
Frederike Upmeijer, kunsthistoricaDe grote meesters van de Italiaanse Renaissance

De Grote Meesters van de Italiaanse Renaissance, Da Vinci, Michelangelo en Rafael. Een aankomende tentoonstelling in de Hermitage aan de Amstel zal over Italiaanse Meesters gaan. In navolging van de Hollandse Meesters zullen grote namen van de Italiaanse kunstgeschiedenis te zien zijn. De drie grootste namen van de Renaissance kunst zullen belicht worden in een lezing van Frederike Upmeijer. Da Vinci die vooral een uitvinder, vernieuwer was, Michelangelo als Uomo Universalis, naast schilder, ook beeldhouwer, architect en dichter en Rafael als geliefde schilder van Hertogelijke hoven en het Pauselijke hof. Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is als freelancer werkzaam voor o.a. de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, the School of Life en ze begeleidt reeds jaren kunst- en cultuurreizen, die haar vooral in Europa, op land en ter zee, brengen.

woensdag 28 april 2021 afgelast
Monica Rotgans, beeldend kunstenaar


Verf, het Gezicht van de Kunst

Zonder materie geen kunst, zonder pigment geen kleur, en zonder lijm geen verf. Wat is verf? Het blijft bijzonder dat we door verf, met een groep geselecteerde en georganiseerde kleuren, contact kunnen leggen met mensen en culturen die honderden of zelfs duizenden jaren terug gaan. Mooi om je te realiseren hoe vaak door schilders kleurencombinaties gekozen zijn om een verhaal te vertellen, en hoeveel paletten er sinds de prehistorie gevuld en weer schoongemaakt zijn.


Wat zijn de oudste verven en waarvan werden ze gemaakt. Hoe werd er mee gewerkt en wat zijn de verschillen met nu en toen? Hoe overleven kleuren en wanneer verdwijnen ze? Deze lezing laat je zien waar je naar kijkt. Naar het handwerk van de schilders, de keuze voor specifieke kleuren en het verhaal dat ermee verteld wordt. Deze lezing is een reis door de kleurrijke wereld van het schilderpalet, vanaf de prehistorie tot vandaag de dag. Hierna zul je met totaal andere ogen schilderkunst bekijken.


Voor meer info:

www.monicarotgans.nl   www.monicarotgans.nl/project7colours


Van september tot april organiseren we maandelijks een lezing door een deskundige op het terrein van kunst en cultuur. Leden hebben vrije toegang, belangstellenden betalen 10 euro. Aanmelden is niet nodig. Jongeren tot 18 jaar gratis toegang. Datum en onderwerp worden in de plaatselijke media en op de website gorssel.nl bekend gemaakt.

De lezingen vinden plaats in Residentie de Roskam, Hoofdstraat 26 in Gorssel (zaal van Loetje).

Leden ontvangen maandelijks bericht van deze activiteiten.

Lezingen in Residentie de Roskam

Alle lezingen worden gehouden in de zaal achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 naast Museum MORE.

Niet-leden zijn welkom en betalen € 10,- per lezing.