Museum MORE Gorssel

Cornelius Völker | Things You Shouldn’t Paint

10 maart tot en met 23 juni 2024

Museum MORE in Gorssel toont vanaf 10 maart zo’n honderd topstukken van de Duitse schilder Cornelius Völker (1965). Things You Shouldn’t Paint is het eerste museale oeuvre-overzicht van Völker in Nederland en is tot stand gekomen komt in samenwerking met het Kunstpalast in Düsseldorf. Ontdek de manier waarop Völker met weloverwogen verfstreken alledaagse dingen glamour geeft.

LEF

Er lijkt geen enkel onderwerp meer taboe in de kunst. Toch rekt Völker de grens op met beelden die alledaags lijken, maar doorgaans aan ons zicht onttrokken worden. In zijn schilderijen vereeuwigt Völker onder andere glanzende wapens en bebloede tampons. Hij verbeeldt cavia’s als popsterren of kiest kalende mannen als centrale figuur. Dingen die je eigenlijk niet hoort te schilderen. Op schijnbaar moeiteloze wijze choreografeert de kunstenaar met zijn penseel olieverf op doeken en tilt hij zijn onderwerpen op tot grote hoogte.

VERSCHIJNEN EN VERDWIJNEN

Cornelius Völker woont en werkt al meer dan 30 jaar in Düsseldorf en heeft in die decennia een reputatie opgebouwd als één van de meest markante figuratieve schilders van zijn generatie in Duitsland. Völkers schilderkunst is een voortdurende verkenning van het thema tijd. Welk onderwerp hij ook verbeeldt. Zijn schilderijen gaan over het verschijnen en verdwijnen van dingen.

Museum MORE Gorssel