Lezing 21 februari, Dr. Johan ter Molen vertelt over zijn boek ‘Een plezierreis in de zomer van 1718’

Een cultuurreis door de Nederlanden. Zo zouden we de tocht, die de Duitse familie Von Uffenbach in de zomer van 1718 maakte, tegenwoordig noemen. Hun uitvoerig verslag werd recentelijk voor het eerst uitgegeven door Dr. Johan R. ter Molen.

In de jaren 1709-1711 hebben de gebroeders Von Uffenbach uit Frankfurt ter afsluiting van hun universitaire opleiding een wetenschappelijke reis gemaakt, waarbij zij langdurig in de Republiek hebben verbleven. Hun zeer gedetailleerde observaties werden gepubliceerd in het boek Merkwürdige Reisen, dat nog regelmatig wordt geraadpleegd en geciteerd. Enkele jaren later hebben de broers nogmaals een reis gemaakt door de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden, ditmaal vergezeld door hun echtgenotes en enkele familieleden. De heer ter Molen geeft u een uitvoerig verslag van deze reis, dat hij in de Universiteitsbibliotheek van Göttingen aantrof en jarenlang bestudeerde. U krijgt een boeiend inzicht over de route met buitenplaatsen, kerkgebouwen en stadhuizen. En ook particuliere verzamelingen, monumenten en de manier waarop een dergelijk gezelschap destijds reisde en waar men verbleef.

Dr. Johan R. ter Molen (Zwolle, 1947) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en promoveerde daar in 1984 op een proefschrift over de zeventiende-eeuwse familie van zilversmeden Van Vianen. Hij was hoofd van de afdeling Kunstnijverheid van Museum Booijmans Van Beuningen in Rotterdam en is 13 jaar directeur geweest van Museum Paleis Het Loo. Zijn specialisme is de kunstnijverheid, met een accent op de edelsmeedkunst en het interieur.

De lezing zal plaatsvinden op donderdag 21 februari 2019 in de Residentie de Roskam achter restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10,-.

Voor meer informatie: en www.gorsselsekunstkring.nl

  foto lezing feb 19