GKK-café

Eetcafé DE Hoek, Joppelaan 5 in Gorssel

Aanvang 16.00 uur

Einde 17.30 uur

Interview met Rudolf Spoor, Televisie regiseurDinsdag 4 oktober is Rudolf Spoor onze gast

Dinsdag 4 oktober a.s., 16.00 – 17.30 uur, komt Rudolf Spoor naar Eetcafé ‘De Hoek’, Joppelaan 5, Gorssel. Dick van Welzen gaat met hem in gesprek. Beproefde elementen uit de regieprofessie en gedenkwaardige beelden en anekdotes uit zijn markante loopbaan passeren de revue.


Is kunst maken met beelden ook beeldende kunst?

In 1962 was Rudolf Spoor cameraman bij de uitvaart van koningin Wilhelmina en in 1963 bij de legendarische Elfstedentocht van winnaar Reinier Paping. Spraakmakend werd zijn uitzending van de eerste maanlanding (1969). Zo’n 20 jaar lang regisseur bij de intocht van Sinterklaas en 17 maal bij de Prinsjesdagen. Ook was hij verantwoordelijk voor talloze lijsttrekkersdebatten, Koninginnedagen en 4-mei-herdenkingen. En hoe laat je je gevoel meespreken, bij de Bijlmerramp of de herdenking van de Herculesramp? Zijn minutieus voorbereide shot van ‘De traan van Maxima’ ging in 2002 de hele wereld over. Dat bracht hem, toen al ruim met pensioen, in 2008 tot in Buthan voor een koninklijke kroning. Bovendien maakte hij documentaires, zoals ter ere van de 50ste verjaardag van koningin Beatrix en over raketpionier Wernher von Braun. Ongetwijfeld horen we tegelijk over ruimtevaart, zijn andere passie. Die ving in 1958 aan met een harde knal toen de lancering van de eigenhandig gebouwde raket ‘Spoor 1’ de ruiten uit zijn ouderlijk huis sloeg.

‘Een uitzending moet in één keer goed; je kan het niet nog eens overdoen!’

Juist een grondige voorbereiding met schema’s, plattegronden en eindeloos oefenen verschaft de regisseur een solide basis om toeval toe te kunnen laten. Maar kan je toeval tevoren ook wat naar je hand zetten, zoals bij die sinterklaasintocht in Harlingen?


Ook niet-leden zijn welkom. Aanmelden niet nodig. Consumpties zijn voor eigen rekening. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de gast te fêteren. Deze kunt u met de QR-code voldoen of contant aan de zaal. Na afloop van de bijeenkomst is er een mooie gelegenheid om na te praten tijdens het eten aan de lange tafel. Daarvoor kunt u zich tijdens de bijeenkomst opgeven; het diner is voor eigen rekening.