Tips voor museumbezoek in de regio

Museum More Gorssel

Museum de Waag Deventer

Musea Zutphen Zutphen

Museum Henriette Polak Zutphen

Jeanne Bieruma Oosting 1898 – 1994, Geen tijd verliezen

Van 9 apr 2022 t/m 21 aug 2022


Museum Henriette Polak houdt een tentoonstelling over het leven en werk van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Aanleiding voor dit project vormt de biografie over Jeanne Bieruma Oosting door onderzoekster en topbiografe Jolande Withuis,. Dankzij haar onderzoek kan het werk van Jeanne Oosting voor het eerst worden belicht vanuit een biografische context én vrouwen-historisch perspectief. Haar keuze voor de kunst als vrouw uit een rijke patriciërsfamilie, was controversieel in een tijd dat de rol van de vrouw binnen huwelijk en gezin voorop stond. Jeanne Oosting was één van die vooruitstrevende vrouwen die begin 20e eeuw streden voor een vrij en zelfstandig, werkend leven. Die strijd en haar karakter verklaren haar levenslange gedrevenheid; ze had geen tijd te verliezen. Jeanne Oosting is, onbewust en onbedoeld, een rolmodel voor latere generaties vrouwen en inspirerend tot op de dag van vandaag.

Museum More Gorssel

Norbert Tadeusz

22 mei 2022 t/m 2 oktober 2022


Museum MORE toont als eerste in Nederland een groot overzicht van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Bekend en geroemd in eigen land is zijn reputatie daar buiten veel minder doorgedrongen. Ruim tien jaar na zijn overlijden wil MORE Tadeusz daarom eren met een museaal podium voor zijn krachtige schilderkunst.

Stedelijk Museum Zutphen

Als stadsmuren konden spreken

Van 10 sep 2022 t/m 8 jan 2023

Duizend jaar vestingstad Zutphen;op 12 november 2022 is het precies 450 jaar geleden dat de Spanjaarden, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de stad Zutphen veroverden en vele slachtoffers maakten. Zutphen was een versterkte stad. Zij was dit al sinds de Vikingaanval van het jaar 882. Steeds moest de vesting worden versterkt en dat heeft het stadsbeeld ingrijpend bepaald.

In deze tentoonstelling brengen we de ontwikkeling van deze vesting en het belang ervan voor ons hele land in beeld, van de 9e tot en met de 20e eeuw. Dit doen we onder andere aan de hand van bijzondere maquettes, prenten, schilderijen en andere bijzondere internationale bruiklenen.

Tegenwoordig zijn restanten van de oude vestingwerken nog steeds duidelijk in het stadsbeeld aanwezig en hebben ze een hele nieuwe rol gekregen in de toeristische aantrekkelijkheid van de stad.

Museum de Waag in Deventer

Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672


Vanaf 22 mei

Precies 350 jaar geleden was het Rampjaar voor Nederland. Museum De Waag presenteert vanaf 22 mei a.s. de tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’, waarin het beleg en de overgave van de stad centraal staat.